dinsdag, 09 december 2008

De fazant - Phasianus colchicus.

De fazant is een vogel uit de familie van fazanten (Phasianidae). Fazanten zijn in Europa zeer algemeen. Alleen in Portugal, Noorwegen en Finland komen ze niet voor. In de rest van het continent zijn ze het hele jaar door aanwezig.

 DSC WEBN0000663  2  9845

De fazant is hier waarschijnlijk ingevoerd door de Romeinen. Vanaf de koloniale tijd zijn andere soorten fazanten aangevoerd die zich met de bestaande populatie hebben gekruist. De fazant wordt daarom ook wel beschouwd als exoot.

DSC WEBN0000663  2  9856

De fazant is in gevangenschap zeer eenvoudig te kweken. De haan is polygaam en wordt vaak in volières gehouden samen met een zestal hennen. De bruine eieren komen uit na een broedduur van 24.5 dagen. De kuikens kunnen na een week reeds enkele meters ver vliegen. De fazant wordt over de hele wereld sterk bejaagd en behoort tot de populairste soorten kleinwild ter wereld.

DSC WEBN0000663  2  9849