zondag, 19 oktober 2014

Schuwe maandag

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat het schuwe Maandag was. Schuwe Maandag verwijst naar een onmenselijke vergelding voor de geboden tegenstand tegen de Duitse bezetter in het begin van de Eerste Wereldoorlog. Volledig in paniek en uitzinnig van woede trokken de Duitse soldaten op 19 oktober 1914 een spoor van moord en vernieling doorheen Roeselare, staken 252 huizen in brand en vermoordden zo’n 40 burgers. De Duitse bezetter dacht de Roeselaarse bevolking op hen geschoten had. Er was weerstand geweest, maar die kwam van een compagnie Franse Dragonders die de aftocht van hun kameraden moesten dekken.

DSC-WEBN0002252-9148-roest-herdenking-oorlogskerkhof-houthulst-ijzer-klaproos-WOI--bruin-2014-P-TER.jpg

De klaproos is het al honderd jaar het symbool van deze wrede oorlog, omdat het enkel nog deze bloem was die overleefde in de grote modderpoel die de westhoek was geworden. Ik kon geen betere herdenkingsfoto vinden voor deze zondag. Ik woon al heel mijn leven in Roeselare en deze gebeurtenis herinner ik me nog in de verhalen van mijn grootvader.

Commentaren

om koud van te krijgen
maar heel mooi symbool de bloem met de 'prikkeldraad'

Gepost door: fotorantje | zondag, 19 oktober 2014

Reageren op dit commentaar

Ongekend wat toen allemaal gebeurd is. En als je nu denkt dat de mensheid geleerd heeft dat dit nooit meer mag gebeuren, dan heb je het mis. Want de voorbeelden van de huidige wreedheden laten zien dat dit niet zo is.
Prachtige roestfoto heb je voor deze dag gemaakt. Zo simpel is de bloem uitgebeeld, maar zo krachtig.

Gepost door: Hanny | zondag, 19 oktober 2014

Reageren op dit commentaar

Het is heel goed om hier bij stil te staan,je zou zeggen hier hebben wij veel van geleerd ,maar de realiteit is helaas anders.

Gepost door: bas | zondag, 19 oktober 2014

Reageren op dit commentaar

Ik heb toevallig gisteren over de schuwe maandag een heel artikel gelezen in het Br.Handelsblad. Er wordt tegenwoordig jaarlijks een herdenkingsplechtigheid gehouden in een kapel in Roeselare. Ongelooflijk de gruweldaden die op deze dag zijn gebeurd.

Gepost door: magda | zondag, 19 oktober 2014

Reageren op dit commentaar

zo iets mag ook nooit vergeten worden

Gepost door: merel | maandag, 20 oktober 2014

Reageren op dit commentaar

Een mooiere herdenkingsfoto kon je zeker niet vinden P-ter. Deze is werkelijk een schitterend symbool voor onmenselijk lijden.

Gepost door: Joke | maandag, 20 oktober 2014

Reageren op dit commentaar

Ja, het was een heftige en afgrijselijke periode. Ik heb het bij Vlaanderen Vakantieland op de voet gevolgd. Mooie afbeelding van die klaproos. Zegt meer dan 1000 woorden.

Gepost door: Annette | maandag, 20 oktober 2014

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.